RTTNW  
 

Nederlands
Smart Grid - Geld

28 mei 2016: Smart Grid - goed of slecht?

Op wanttoknow stond een artikel met de titel “Het Smart-grid een gewiekste valstrik”. Omdat ik zelf veel van het smart-grid af weet, toch maar snel even lezen. Nu ben ik zelf geen schrijver, ik denk meer in beelden. Toch heb ik besloten om een blog te schrijven met wat denkvoer. Allereerst wil ik meegeven, dat ik niet in één waarheid geloof. Voor diegene die onderstaande leest, vraag ik simpelweg een open geest. Realiseer je dat ik vertel over mijn beeld van de werkelijkheid. Er is geen enkele garantie dat mijn beeld het juiste beeld is. Nog een puntje: Zoals gezegd ben ik geen schrijver, vergeef me mijn spelfouten en wellicht soms vreemde zinsconstructies.

Het artikel: “Het Smart-grid een gewiekste valstrik”.

Wat me meteen opviel is de grote hoeveelheid onwaarheden in het artikel. Duidelijk door iemand geschreven die niet weet waar het over gaat. Iets wat ik vaker bij bloggers in de alternatieve media zie: Een verhaal dat is gekopieerd uit Amerika en niet is “aangepast” aan de Nederlandse situatie. Voor de duidelijkheid. Ik ben heel blij met de alternatieve media. Het geeft een ander kijk op de wereld. Het geeft een mooi inzicht in de gedachtes en vaak ook de angsten van de mensen.

Een voorbeeld uit het artikel:

In het artikel wordt een koppeling gemaakt tussen WiFi en het Smart Grid. Het Smart Grid in Nederland is nog in ontwikkeling, de keuze voor RF (Radio Frequency) is nog niet gemaakt. WiFi is een vorm van RF, dat door het beperkte bereik alleen binnen een huis of kantoor kan worden gebruikt. RF technologie wordt ook gebruikt voor het versturen van Radio en TV signalen (de ether), die je (voor de oudere onder ons) vroeger opving met een antenne. De zin in het artikel “het WiFi-netwerk maakt gebruik van magnetronstraling”, is simpelweg lachwekkend. Voor mij,  als iemand die iets meer over dit onderwerp weet, is deze zin vergelijkbaar met: “Een aap die zwemt is een vis”. Een optie die in Nederland wordt overwogen als alternatief voor RF is PLC (Power Line Communication). Dit is data die wordt vestuurd over het elektriciteitsnet. Het Smart Grid in Nederland gaat dus misschien helemaal geen gebruik maken van RF (WiFi in de volksmond).

Zit er gevaar aan RF dan?

Mijn antwoord: Ik weet het niet. RF is overal. Indien er ergens in het universum miljoenen lichtjaren verder, miljoenen jaren geleden een ster ontploft dan worden wij op onze kleine aarde gebombardeerd met RF straling. Gelukkig hebben we een atmosfeer die de meeste straling tegenhoud. Vanaf welke hoeveelheid RF straling schadelijk is, is niet bekend. 

Nu naar het echt belangrijke punt: 

Als ik informatie tot mij neem probeer ik mijn eigen waarheid te vormen. Ik hanteer altijd een aantal uitgangspunten als ik informatie lees/hoor/zie:

 1. Probeert de schrijver/schrijfster mij te overtuigen door mij angst (sterkste vorm van manipulatie) in te fluisteren?
  • Antwoord bij dit artikel: Ja.
 2. Hebben de bestaande machthebbers belang bij dit artikel.
  • Ja, grote oliemaatschappijen en politieke grootmachten (denk aan Amerika: Olie is macht).
 3. Weet de schrijver/schrijfster waar hij/zij het over heeft?
  • Nee.
 4. Probeert de schrijver/schrijfster je te overtuigen van een mening.
  • Ja.

Dit artikel scoort 4 punten: 100% verdacht! Helaas is de schrijfster zich hiervan waarschijnlijk niet bewust. 

Laten we even terug komen op punt 2. Wie zijn de grootste tegenstander van het Smart Grid?

 1. De grote oliemaatschappijen.
 2. De bestaande machthebbers.

Wie zijn de tegenstander van het Smart Grid, en waarom?

Het Smart Grid maakt decentralisatie en duurzame opwek van energie mogelijk.

Huidige Grid Smart Grid (netwerk)
 
Het huidige elektriciteitsnetwerk heeft een hiërarchische structuur. Grote kolencentrales en kerncentrales maken elektriciteit en transporteren die via Hoogspanning, Middenspanning en Laagspanning naar de consument. Zoals je wel kunt bedenken profiteren de mensen boven aan de pyramide het meest. Het Smart Grid heeft een netwerk structuur. Elektriciteit kan overal in het netwerk worden geproduceerd en geconsumeerd. Iedereen kan produceren, opslaan en consumeren. Er is geen centrale macht. Om dit mogelijk te maken moet het netwerk wel "smart" worden gemaakt.
Voorbeelden hiërarchie versus netwerk
Mainstream media Alternatieve Media
Financiële wereld (banken) Crowdfunding
Politiek Internet groeperingen
Het leger Vrede
Macht Vrijheid

Hiërarchie versus netwerk. 

Net zoals het internet is het Smart Grid een van de grootste bedreigingen voor de bestaande machthebbers. Het zorgt voor decentralisatie. Mensen die met elkaar verbonden zijn via een netwerk structuur, en niet via een hiërarchische structuur. Het Smart Grid brengt vraag en aanbod van elektriciteit bij elkaar. In Australië zijn er al een aantal volledig zelfvoorzienende wijken. Combineer je dit met elektrisch vervoer en het duurzaam opwekken van elektriciteit dan hebben we op termijn geen kolencentrales, geen elektriciteitsbedrijven, geen oliemaatschappijen meer nodig. Amerika, op dit moment het machtigste land van de Wereld, dankt zijn macht aan de olie en aan de “olie dollar”. De komst van het Smart Grid is een rechtstreekse bedreiging voor de macht van Amerika.

Is de waarheid belangrijk?

Nee. Het enige dat telt is wat jij morgen anders gaat doen. Volg dus je hart, en niet de mening van een ander. Ook niet die van mij. 

Mijn adviezen:

 • Ben kritisch wat je leest en denk zelf.
 • Decentralisatie is voor mij het toverwoord: Wek je eigen energie op, verbouw je eigen groente, help je buren, koop bij de plaatselijke kleine winkel.
 • Geld en bezittingen maken niet gelukkig. Stop met de consumptie maatschappij.
 • Angst is een keuze, gevaar is echt. 

Wie ben ik?

Al vanaf mijn geboorte verzet ik me tegen hiërarchische structuren en hokjes die door de mensheid worden gecreëerd. Bijna had ik het niet gered, omdat de maatschappij het niet accepteert als je buiten je hokje stapt. Mensen in mijn omgeving kennen mij nu als een gewone man met een sterke uitstraling, niet wetend dat ik anders ben. Wat ze opvalt is dat ik (bijna) nooit ziek ben, altijd vrolijk ben. Wil je meer weten, kijk dan gerust verder op deze site in aanbouw.